Dlaczego warto jeść chleb?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pytanie wydaje się być retoryczne, ale malejąca sprzedaż chleba jest faktem, dlatego warto przypomnieć o dobroczynnych właściwościach pieczywa.
– Dietetycy od wielu lat podkreślają walory zdrowotne pieczywa. Zalecają jego spożywanie jako podstawę codziennej diety. Dostarcza ono niezbędnych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka: węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (głównie żelaza, magnezu i cynku). Zawiera bardzo mało tłuszczu, jest bogatym źródłem błonnika. Spożywanie pieczywa jest niezmiernie istotne w zaspakajaniu potrzeb energetycznych i odżywczych człowieka a także w sprawnym funkcjonowaniu mózgu – przekonuje Marianna Andruszkiewicz, reprezentująca piekarnię należącą do „Społem” Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Białymstoku. Jak dodaje, pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią najlepszą odżywkę dla komórek nerwowych. Pozostałe składniki znajdujące się w wypiekach odpowiadają za istotne dla naszego organizmu funkcje. I tak dla przykładu, białka stanowią materiał budulcowy, a wspomniane już węglowodany i tłuszcze są źródłem energii. W pieczywie znajdziemy także błonnik pokarmowy, składniki mineralne i witaminy niezbędne do prawidłowej przemiany materii.

– Chleb stanowi podstawę naszego żywienia i nie ma innego produktu żywnościowego, który mógłby go zastąpić. Spożywany w racjonalnych ilościach zapobiega otyłości, a stosunkowo wysoka zawartość błonnika w ciemnych chlebach z dodatkiem ziaren sprzyja odchudzaniu się, m.in. poprzez zwiększenie perystaltyki jelit – wskazuje przedstawicielka PSS z Białegostoku.

Reklamy